Det kan være svært at holde styr på, hvad du egentlig skylder samt, hvor meget der skal afdrages, hvis du har optaget flere forskellige lån.
At låne på nettet er gået hen og blevet reglen nærmere end undtagelsen. I dag har op mod 25% af alle unge under 25 prøvet at optage et lån og op mod 33% af dem har fortrudt det efterfølgende.
Du kan samle alle lån et sted og få overblikket tilbage
Ofte er det fordi afdragene og løbetiden på lånet ender med at komme i vejen for hverdagsøkonomien og derved blive til større gene end behovet for lånet var i første omgang. Herunder kan du læse meget mere om, hvordan du kan bruge et samlelån til at få styr på økonomien og begynde din vej ud af gælden.
De hurtige lån og den korte behandlingstid uden sikkerhed har gjort det utroligt let for os at optage lån uden at skulle gå i banken og gøre rede for, hvad pengene skal bruges til, for rigtig mange har det også betydet, at det er lettere at overse eller helt glemme, at der er tale om rigtige penge.
På samme måde gør den hurtige behandlingstid det også endnu mere fristende bare at godkende tilbuddet, når det tikker ind i din mailbox i stedet for at tage tiden til at læse hele aftalen igennem og blive bekendt med betingelserne.
Sammen er alle faktorerne med til at gøre, at rigtig mange oplever at de fortryder deres lån, på et eller andet tidspunkt. Men, der er noget du kan gøre, for at dine afbetalinger og din samlede gæld bliver langt mere overskuelig og margin for fejl i forbindelse med tilbagebetalingen minimaliseres sammen med udsigten til dyre gebyrer og bøder.
Skab dig et overblik og få et tilbud på et hurtig samlelån
Er du endt med at miste overblikket over dine lån, hvad enten det er fire små, to store eller bare en række forskellige, så giver det uro og ubehag ved økonomien. Når ikke du har styr på, hvor meget du skal afdrage og, hvor meget du skyder væk, så er det svært at holde styr på hverdagsøkonomien og hvad du reelt set har til rådighed hver måned.
For ikke at miste overblikket er det bedste du kan gøre at sætte dig ned og skabe en grundig oversigt over, hvad du betaler tilbage hver måned samt, så du har et overblik over, hvad du afdrager i alt.
Når du har styr på, hvad der går ud til dine kreditorer hver måned, kan du begynde at indhente tilbud på samlelån og finde ud af, hvor meget du kan spare hver måned ved at samle alle dine små lån til et stort.
Hvad er et samlelån?
Egentlig er et samlelån lige præcis det navnet antyder. Det er et lån du optager, hvis du har flere forskellige små lån som du ønsker at samle. Det kan være alle former for lån du kan finde, der tilbyder en sum, der kan gå ind og dække den samlede sum af de små lån du har i dag.
Det vigtige at huske er, at din gæld ikke forsvinder men at du blot optager et nyt lån for at samlet dem du har i forvejen. Hvornår er det en fordel og hvornår er det ikke?
Samlelån med lav rente og andre fordele
Der er en række helt klare fordele ved at samle lån et sted og er de opfyldt, så er der ikke andet at gøre end at komme i gang med at finde det billigste samlelån, der dækker dine behov.
- Det bliver billigere. Det giver næsten sig selv, men det kan være svært at regne ud, hvornår det gør sig gældende, så det kommer vi ind på senere.
- Du får bedre overblik. Det kan være rigtig svært at holde styr på de månedlige udgifter, hvis du har mange forskellige kreditorer du skal holde styr på og sørge for at få betalt i tide. Med et samlelån er der kun en betaling og en kreditor at holde styr på.
Det er vigtigt, at du gør din research, så du ikke bare optager et samlelån for at komme ud af dine gæld, for det er ikke altid, det er den bedste løsning for dig. Finder du et samlelån med lav rente kan du med fordel undersøge mulighederne, men husk, at når løbetiden bliver længere bliver afdragene lavere, men den endelige udgift bliver muligvis også højere, så vær opmærksom!
Ulemper ved et samlelån
Den største ulempe er helt klart, at det ikke altid bliver billigere for dig at samle dine lån. Du skal være rigtig grundig med at regne tallene igennem inden du beslutter dig for at et hurtigt samlelån er den rette løsning for dig.
- Det er en reel løsning. Når du overvejer at samle dine lån på et sted, så skal du være sikker på, at det er en reel løsning for dig og ikke bare en åbning, så du kan låne flere penge.
- Vær forberedt. Sørg for, at du har regnet alle tallene grundigt igennem, så du rent faktisk ender med en løsning, der sparer dig både tid og penge i sidste ende og ikke kommer til at koste dig mere end udgangspunktet.
Kort sagt handler det om at være opmærksom på, om du ender med en aftale, der sætter dig i en situation der er bedre end den du havde før, så du ikke ender med at sætte dig hårdere i det end nødvendigt.
Hvordan fungerer et samlelån?
Når det kommer til det helt praktiske er der to forskellige måder for dig at indfri dine små lån og lave dem om til et samlet lån. Alt efter, hvilken udbyder du vælger kan det foregå på to måder:
- Du låner pengene og indfrier selv dine små lån. Du får det samlede lånebeløb udbetalt på din konto og skal så selv sørge for at få det fordelt mellem de forskellige kreditorer.
- Udbyder sørger for at samle og indfri alle dine lån, så du bliver gældsfri alle andre steder.Denne metode er især udbredt, hvis du låner pengene hos en bank frem for en online kreditor. På den måde er de nemlig helt sikre på, at pengene går til det du har lovet og ikke ender andre steder.
Langt de fleste vælger at samle deres lån for at skabe et bedre overblik over økonomien og måske slippe for at have ondt i maven, hver gang der skal betales regninger. At skulle overskue et lån og en gæld er lettere end at holde styr på en hel række, men husk, at det skal kunne betale sig i sidste ende, når du indfrier dine lån ved at optage et nyt.
Du kan samle dine lån i banken eller online – men du skal kunne efterleve disse krav
Ligesom ved alle andre former for lån er der også krav du skal leve op til, når du ansøger om et samlelån.
Du kan i princippet samle dine lån i bank eller online alt efter, hvilke kriterier du kan opfylde samt, hvor du leder.
- Du må ikke være registreret i RKI eller Debitor registeret
- Du skal være fyldt mindst 18 år
- Du skal mindst to mindre lån, der skal samles
- I visse tilfælde vil udbyder bede om bevis for, at du har mulighed for at betale pengene tilbage enten ved lønsedler eller kontoudtog.
De fleste af ovenstående kriterier har du allerede opfyldt, hvis du har optaget lån andre steder og derfor vil det være let at få dit samlelån godkendt hos langt de fleste udbydere.
Værd at vide, når du skal sammenligne lån og finde det billigste samlelån
Det handler altid om at finde det billigste og bedste lån, der passer til dine behov. Derfor er det vigtigt at kunne sammenligne de forskellige tilbud du får ind, så du ikke ender med at betale mere end du regnede med.
For at kunne sammenligne dine udgifter og den samlede sum du ender med at tilbagebetale er der en række begreber der er gode at have styr på. Herunder finder du en liste over et udvalg af de vigtigste.
Løbetid
Løbetiden på dit lån dækker over den periode der går fra du låner pengene til de er betalt tilbage og du igen er gældsfri. Jo længere løbetid du vælger, des lavere bliver dine månedlige afdrag, men jo dyrere ender selve lånet med at blive. Derfor er det vigtigt, at du tager løbetiden med i dine overvejelser, når du sammenligner dine muligheder.
Beløbsstørrelse
Når du ansøger om lån på nettet er du selv herre over, hvilket beløb du ansøger om og derfor kan det være rigtig fristende at gå efter et beløb, der ligger lidt over det, du reelt set mangler. Det er dog som udgangspunkt ikke en god ide. Jo mere du låner, des dyrere bliver det at tilbagebetale.
Ydelse
Ydelsen er det samlede beløb du afdrager hver måned, inklusive renter, gebyrer og alle andre udgifter, der er forbundet med dit lån.
Afdrag
Afdrag er det beløb du betaler af på lånet hver måned – ikke inklusiv renter og gebyrer. Det er altså kun det beløb du betaler af på selve lånet og ikke de udgifter, der er forbundet med det. På et afdragsfrit lån vil du dermed ikke betale af på selve hovedstolen men kun dække udgifter og renter forbundet med lånet.
Hovedstol
Hovedstolen er selve beløbet du låner. Det er beløbet du ansøger om og det du får udbetalt. Det er altså ikke medregnet udgifterne forbundet med oprettelsen samt gebyrer og renter, der løber på lånet gennem løbetiden.
ÅOP
ÅOP er de Årlige Omkostninger i Procent. Det vil sige, at tallet viser dig, hvor stor en del af din hovedstol udgifterne svarer til i procent. Er din ÅOP 14% betyder det, at udgifterne forbundet med dit lån på årsbasis svarer til 14% af hovedstolen.
Hvad gør du, hvis du er registreret i RKI?
Det kan være stressende nok i sig selv at være endt i den uheldige situation det er, når du bliver registreret i RKI, men heldigvis er det ikke værre end at registreringen forsvinder, når du har indfriet den gæld der fik dig registreret til at begynde med. Du behøver altså ikke at betale alt det du skylder tilbage, hvis du har flere forskellige kreditorer, kun det ene beløb.
Den bedste måde at komme ud af RKI på er, at betale gælden af. Er det et lån, der er større end du kan overskue, så er det altid en god ide at tage fat i kreditor og se, om I ikke kan finde en løsning der gør jer begge glade.
Ønsker du alligevel at ansøge om et samlelån i banken eller på nettet kommer du altid længst ved at være ærlig omkring din situation og at du gerne vil gøre noget ved den situation du sidder i.
Det giver både dig og kreditor det bedste udgangspunkt for at finde en løsning der giver dig det bedst mulige udgangspunkt for at betale tilbage.
Tips til at få det bedste og billigste samlelån
Når du skal på markedet og finde det bedste samlelån er der en række ting du kan gøre for at give dig selv det bedst mulige udgangspunkt:
- Forbered dig, så du ved præcis, hvad du betaler nu, hvad du skylder samt, hvad du ender med at betale tilbage. Så har du noget konkret at sammenligne med, når du indhenter tilbud.
- Sammenlign tilbud, så du er helt sikker på at ende med det bedst mulige tilbud på dit lån. Udnyt, at det er købers marked, fordi der er så mange udbydere om buddet, så kan du ende med at spare rigtig mange penge.
- Vælg med omhu, når det kommer til størrelsen på lånesummen og løbetiden på samlelånet. Du kan let komme til at skyde dig selv i foden, hvis du vælger den længste løbetid frem for den korteste du har råd til. På samme måde er det aldrig en god ide at låne over måde, så lad være med at forhøje lånesummen, når du ansøger om et samlelån, men nøjes med at låne det, du skal.
Holder du dig til de tre ovenstående råd er du allerede godt på vej til at finde et lån, der passer til dine behov og kan være med til at give dig større overblik og mere økonomiske råderum i hverdagen.
Tænk dig om og lav din research inden du låner, så slipper du for trælse overraskelser og holder overblikket over din hverdag.